Сайтът на IMPERIO - металдетектори

 
Сайтът на IMPERIO - металдетектори

 
Рейтинг: 3.00
(660)
Начало
Блог
Новини
Нов форум
Кодекс
Закони
Мануали
Аукциони
Каталози монети
Клубове
Видео
Download
Видео клипове
Тест зона
Контакти
Фото Галерия към темата


Каталог металдетектори Сонди за металотърсачи Дълбочинни Условия на ползване Поръчка онлайн

Новини / Статии и анализи

06 Август 12, 19:41
Каква е стойността на късовете самородно злато
Късовете самородно злато отдавна и активно се търгуват в Арабските емиратства, африканските страни, САЩ, Австралия и др. Счита се, че те се купуват основно поради необичайната си форма, за украшение на интериора, заради уникалността си. Важна роля тук играе и естетическата стойност на предлагания екземпляр. Редко може да се срещне купувач, който да каже, че цени късовете самородно злато като средство срещу обезценяването на парите. Та нали за това се използва обикновеното злато! Обаче именно в това си качество късовете самородно злато са особено ценни. Дори и само за това, че в света има немалко колекционери на необработено, автентично злато, които са готови да платят всякаква цена за придобиването на интересни и уникални екземпляри.
01 Листовидни златни дендрити – единство между камък и метал.jpg
 Листовидни златни дендрити – единство между камък и метал.
Цената на късовете самородно злато зависи от размерите му – колкото те са по-големи, толкова цената на грам злато в къса е по-висока. Средната световно приета цена на грам злато за късовете самородно злато от Австралия е около 18 долара за малките късове (от 1 до 6 грама) и около 30 долара за големите късове (от 8 до 26 грама). Цените на още по-големите екземпляри се определя индивидуално и достигат космични величини. От голямо значение е формата на къса злато. Екземплярите с нишковидно и листовидно злато струват доста по-скъпо от простите закръглени от търкалянето късове, намерени в разсипите. Ето какво е написано за търсенето на късовете самородно злато в книгата “Златото на света”:
02 Причудливите златни фантазии на природата.jpg
 Причудливите златни фантазии на природата.

“На отработените и закрити вече златни местонаходища в Калифорния отново и отново се възобновява работата в старите шахти. Упорито се придвижват търсачите покрай нископродуктивните кварцови жили. Разширяват се и се издълбават откритите кариери. Милиони тонове безруден материал се преместват заради една едничка цел – да се намери камера със самородно злато в неговото оригинално състояние. Образците с кристално злато, с нишковидни и листовидни златни срастъци притежават огромна ценност. Тяхната цена е толкова висока, че продажбата на един такъв екземпляр понякога покрива всичките средства по работата в мината.
03 Кристалното злато е рядко срещано, а срастък на кристално злато е още по рядък.jpg
 Кристалното злато е рядко срещано, а срастък на кристално злато е още по рядък.

Например, на 26 Декември 1992 година в кариерата на рудното поле Джейм-стаун беше направена уникална находка. Намерена беше продълговата камера с ширина 10-15 см и обща площ от няколко квадратни метра. С изключително внимание, като беше използван диамантен диск за разрязване вместо ударни инструменти, камерата беше отворена и от нея бяха извадени стотици безценни образци на кристално злато. Най-големия от тях, изцяло състоящ се от злато, тежеше 25,79 кг!
04 Симфония в злато от ненадминат творец.jpg
 Симфония в злато от ненадминат творец.

Разбира се, зад този успех стоят години труд и великолепно познаване на геологията и минералогията на златорудните местонаходища. Но даже при тези първоначални условия успехите не идват бързо. Шест дълги години Пари Лехту, собственик на мината «Кварц Майн» в Колорадо, се опитвал да открие мечтания златоносен “джоб”. Но напразно. През януари 1996 година в мината вървяла в пълен ход подготовката за консервация – собственика бил на границата на банкрута. 
Неочаквано Лехту решил да бъде прокарана галерия в страни от посоката на главната жила. На следващия ден въпросът за закриване на мината отпаднал от само себе си, тъй като миньорите се натъкнали на геода с размерите на футболна топка, запълнена със злато. Геодата внимателно била изрязана от стената на галерията и запазена в първоначалния си вид. Специалистите заключили, че тя е един от най-добрите образци, които някога са били добивани от човека. За астрономична сума геодата била купена от частен колекционер”.
05 ’’Ръката на съдбата’’, 27 кг. Продадено за 1 000 000 $!  Къс самородно злато, Бразилия.jpg
 ’’Ръката на съдбата’’, 27 кг. Продадено за 1 000 000 $! Къс самородно злато, Бразилия.

Вълнуваща е историята с къса самородно злато “Ръката на съдбата” с маса 27 кг. Той е открит от Кевин Хилер (Kevin Hillier) на 26 Септември 1980 година близо до малкото градче Wederbum в щата Виктория, Австралия с помощта на прост металотърсач. Това място бързо става историческо.
В Мелбърн на 8 Октомври същата година по повод находката е свикана пресконференция, на която премиер министъра на щата тържествено представя пред публиката къса самородно злато. 
През март 1981 година той е купен от казиното “Golden Nuggets” в Лас Вегас в щата Невада, САЩ. Цената на покупката е 1 000 000 долара и се явява достойна награда за неговата реална цена. От тогава “Ръката на съдбата” се намира в полето на общественото внимание. Към днешна дата той води класацията за най-големия самороден къс злато открит с металотърсач.
Изказвам благодарност на Георги Цветанов Георгиев.Превода който е направил и положения труд от него мисля че ще бъдат полезни на по младите колеги.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1041